Vijest
29.06.2015

Natura Food partner USAID projekta za razvoj agrobiznisa

USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa je najveći projekat u segmentu uzgoja kornišona u BiH koji je podržan od strane USAID-a, partnerske firme iz bh. dijaspore Brajlović GmbH Vienna, te domaćih firmi Natura d.o.o. Bijeljina, Brams d.o.o. Sarajevo i Plant d.o.o. Tuzla. Implementator projekta je firma Agrona d.o.o. Živinice.

Preko projekta USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa potpisani su ugovori s kooperantima u više od 60 općina u Bosni i Hercegovini, a preko 4.000 ljudi će biti uključeno u projekat. Osnovni cilj projekta je da se poveća primarna proizvodnja krastavaca kornišona širom BiH.

"Ove sezone očekujemo između 4.000 t i 5.000 t krastavca kornišona koje će se prerađivati u fabrici Natura Food d.o.o. Bijeljina.  Ovaj proizvod će se dalje plasirati na domaćem tržištu preko domaćih trgovačkih lanaca, te na tržištu EU preko distrubuterskih kuća grupacije Adriatic", izjavio je Senahid Huremović, izvršni direktor Natura Food.

Osnovni cilj USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa je da doprinese društveno-ekonomskom razvoju i za jačanju ruralne ekonomije u ciljanim područjima BiH. Ova aktivnost će se fokusirati na povećanje uzgoja kornišona i njegovog izvoza u zemlje EU.


Ostale vijesti
Do 25.06.
Vijest
Agrona uspješno prati bh. poljoprivrednike

Firma Agrona d.o.o. Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca jula 2017. svojim kooperantatima koj ...

Do 25.06.
Vijest
Certificiran kvalitet Natura proizvoda

Predstavnici certifikacijske kuće ICS posjetili su fabriku Natura food u Balatunu, koja je uspješno ispunila s ...

Do 25.06.
Vijest
Adriatic Group sve uspješnija

Kompanija Adriatic Group je tokom 2016. ostvarila značajan napredak u poslovanju. Šta je potaknulo taj rast i ...