MENU
Prerađevine od povrća
Prerađevine od voća
Galerije
Video
Logotipi
Marmelada, džem i pekmez - u čemu je razlika?
27.03.17 u 11:32


Neko bi rekao da i nema neke razlike - sve je slatko, ukusno, pravi se od voća i šećera i odlično ide uz palačinke. Međutim, nije baš tako. 

Različiti nazivi za ove, naizgled iste poslastice, nisu tek tako date od strane proizvođača. Oni ukazuju, ne samo na različite udjele šećera, već i na različite načine prerađivanja voća.

Pekmez predstavlja kuhanu voćnu kašu od neoguljenog ili oguljenog voća, s malo ili ništa šećera. Maksimalno dozvoljena količina šećera iznosi 20%. Pekmez se kuha duže od džema i marmalade. Voćke se prije kuhanja obično sitno iskjeckaju da bi se dobila gusta ravnomjerna smjesa u kojoj se ne mogu prepoznati komadići voća.

Marmelada je najgušća smjesa od ove tri i priprema se od sirovog ili kuhanog pasiranog voća.   Udio šećera je ovdje dosta veći naspram udjela u pekmezu. Na 1000g  voća se stavlja 500-1000g.

Džem predstavlja smjesu od  svježeg oguljenog voća koje je samo očišćeno ali ne i isitnjeno i koje se kuha veoma kratko. Udio šećera treba da bude najmanje 500g na 1000g voća.  Zbog kraćeg kuhanja je po strukturi je nešto rijeđi od pekmeza i marmalade.

Prilikom pripreme pekmeza, marmelade ili džema je najbitnije da se ne koriste konzervansi niti umjetne boje, da bi se očuvalo što više nutritivnih vrijednosti te da se održi pravi okus voća.

 

NAJNOVIJESva prava zadržava Naturafood d.o.o. Copyright 2015. Powered and developed by: WEBSITE.BA