MENU
Prerađevine od povrća
Prerađevine od voća
Galerije
Video
Logotipi
Šest razloga da ne bacate sok od kiselih krastavaca
17.01.17 u 10:13

Tegla sa kiselim krastavcima je vjerovatno jedna od stvari koji se nalaze u svakom frižideru. Tokom čitave godine se konzumira i odlično ide u kombinaciji sa većinom jela, od sendviča do variva. Međutim, kada se krastavčići pojedu, šta uraditi sa sokom koji ostane u tegli? Većina ga prospe jer ne vidi neku korist od njega, što je nažalost velika šteta.

 Mi vam u nastavku donosimo par alternativa kako iskoristiti ovu itekako korisnu tekućinu.

 

1.      Napitak nakon vježbanja

Sok kiselih krastavaca je bogat elektolitima i nakon napornog vježbanja vraća vrijedne elemente koje se izgube znojenjem. Pored toga sadrži dosta kalija i njegovom konzumacijom se spriječava grčenje mišića. Iz tog razloga treneri širom svijeta preporučuju nakon vježbe popiti jednu čašu  ovog soka.

 

2.      Spriječava modrice

Osobe koje su sklone pucanju kapilara i dobivajem modrica bi također trebali konzumirati sok od kiselih krastavaca. Vitamin C koji se nalazi u njemu jača krvne sudove i pomaže im da se brže regeneriraju i time se spriječava nastanak modrica.

 

3.      Za opekotine od sunca

Ukoliko “izgorite” na suncu umočite vatu u sok od krastavaca i namažite opekotine. Sirće (ocat) u tekućini će pomoći da se koža smiri.

 

4.      Protiv gorušice i mučnine

Krastavci se obično kisele u sirćetnom rastvoru i ovaj sastojak je odličan za stomak. Mali gutljaj ove tekućine prije jela može da zaustavi stomačne probleme.

 

5.      Protiv prehlade i bola u grlu

Kada se pojave prvi simptomi, progutajte jednu kašiku soka od kiselih krastavaca. Sirće je jednako dobar kao i sirup protiv kašlja, a i prirodnije je.

 

6.      Prilikom kuhanja krompira

Ako se u vodu u kojoj se kuha krompir doda sok iz kiselih krastavaca, ne samo da se dobije mnogo ukusniji krompir nego se spriječava i njegovo raspadanje. Ovo je izuzetno korisno prilikom pripreme krompir salate, da bi se održao oblik krompira.


Važno je napomenuti da kiseli krastavci trebaju biti proizvedeni bez konzervansa i umjetnih boja, u protivnom se gube svi hranjivi elementi. Prema tome, pri idućoj nabavci vam preporučujemo da obratite pažnju i kupujete prirodno i zdravo. 

NAJNOVIJESva prava zadržava Naturafood d.o.o. Copyright 2015. Powered and developed by: WEBSITE.BA