Vijest
17.01.2017

Šest razloga da ne bacate sok od kiselih krastavaca

Tegla s kiselim krastavcima je vjerovatno jedna od stvari koji se nalaze u svakom frižideru. Tokom čitave godine se konzumira i odlično ide u kombinaciji s većinom jela, od sendviča do variva. Međutim, kada se krastavčići pojedu, šta uraditi sa sokom koji ostane u tegli? Većina ga prospe jer ne vidi neku korist od njega, što je nažalost velika šteta. Mi vam u nastavku donosimo par alternativa kako iskoristiti ovu itekako korisnu tekućinu.

1. Napitak nakon vježbanja

Sok kiselih krastavaca je bogat elektolitima i nakon napornog vježbanja vraća vrijedne elemente koje se izgube znojenjem. Osim toga sadrži dosta kalija i njegovom konzumacijom se sprečava grčenje mišića. Iz tog razloga treneri širom svijeta preporučuju nakon vježbe popiti jednu čašu ovog soka

2. Spriječava modrice

Osobe koje su sklone pucanju kapilara i dobivajem modrica bi također trebali konzumirati sok od kiselih krastavaca. Vitamin C koji se nalazi u njemu jača krvne sudove i pomaže im da se brže regeneriraju i time se sprečava nastanak modrica.

3. Za opekotine od sunca

Ukoliko “izgorite” na suncu umočite vatu u sok od krastavaca i namažite opekotine. Sirće (ocat) u tekućini će pomoći da se koža smiri.

4. Protiv gorušice i mučnine

Krastavci se obično kisele u sirćetnom rastvoru i ovaj sastojak je odličan za stomak. Mali gutljaj ove tekućine prije jela može zaustaviti stomačne probleme.

5. Protiv prehlade i bola u grlu

Kada se pojave prvi simptomi, progutajte jednu kašiku soka od kiselih krastavaca. Sirće je jednako dobar kao i sirup protiv kašlja, a i prirodnije je.

6. Prilikom kuhanja krompira

Ako se u vodu u kojoj se kuha krompir doda sok iz kiselih krastavaca, ne samo da se dobije mnogo ukusniji krompir nego se spriječava i njegovo raspadanje. Ovo je izuzetno korisno prilikom pripreme krompir salate, da bi se održao oblik krompira.

Važno je napomenuti da kiseli krastavci trebaju biti proizvedeni bez konzervansa i umjetnih boja, u protivnom se gube svi hranjivi elementi. Prema tome, pri idućoj nabavci vam preporučujemo da obratite pažnju i kupujete prirodno i zdravo. 


Ostale vijesti
Do 25.06.
Vijest
Agrona uspješno prati bh. poljoprivrednike

Firma Agrona d.o.o. Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca jula 2017. svojim kooperantatima koj ...

Do 25.06.
Vijest
Certificiran kvalitet Natura proizvoda

Predstavnici certifikacijske kuće ICS posjetili su fabriku Natura food u Balatunu, koja je uspješno ispunila s ...

Do 25.06.
Vijest
Adriatic Group sve uspješnija

Kompanija Adriatic Group je tokom 2016. ostvarila značajan napredak u poslovanju. Šta je potaknulo taj rast i ...