Vijest
21.01.2016

Domaći brend Natura prodaje se u 14 zemalja u EU

Domaći brend Natura ostvario je povećanje od 100% u proizvodnji i prodaji konzerviranog  voća i povrća na domaćem i inozemnog tržištu u 2015. u odnosu na godinu prije. Natura u asortimanu ima preko 40 proizvoda konzerviranog voća i povrća koje se prerađuju u dvije bosanskohercegovačke fabrike Natura food Bijeljina i Voćar-promet iz Glumine kod Zvornika, članica Adriatic Group iz Beča.

Riječ je o programu kiselih salata, ajvara i marmelada koje su spravljene po tradicionalnim receptima bez dodanih konzervansa i umjetnih boja. Iz ovog razloga su Naturini proizvodi izuzetno cijenjeni na teritoriju EU gdje se preko kapaciteta Adriatic Group plasiraju u 14 zemalja Evrope. Na osnovu dobivenih podataka apsolutni smo lideri kada je riječ o izvozu i plasmanu na teritorij EU iz segmenta konzerviranog voća i povrća“, izjavio je izvršni direktor Natura food Senahid Huremović.

Zbog velike potraženje na domaćem i inozemnom tržištu Adriatic Group je u maju 2015. završila akviziciju i fabrike Voćar-promet kako bi proširila kapacitete proizvodnje za ovaj bosanskohercegovački brend. U dvije fabrike ukupno je u toku protekle godine proizvedeno više od tri miliona tegli, od čega je oko 80 posto plasirano na teritorij EU. Obje fabrike su tokom sezone radile punim kapacitetima u dvije smjene, a osim stalnih radnika, zapošljavale su i sezonske radnike.

Snaga Nature nije samo u povećanju proizvodnje i plasmanu na domaćem i inozemnom tržištu, nego i u tome što sirovine koje se koriste u preradi nabavljaju primarno na domaćem tržištu. Tu posebno ističemo uzgoj i otkup krastavca kornišona preko projekta USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa,koje implementira naša sestrinska firma Agrona iz Živinica, a najveći investitor u ovaj projekat je kompanija iz dijaspore Brajlović GmbH Austria, također članica Adriatic Group", dodao je Huremović.

U 2016. najavljene su dodatne investicije i podrška domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji preko članica Adriatic Group, a posebno u proizvodnji raznih sorti paprika, namijenjenih sopstvenim prerađivačkim kapacitetima.


Ostale vijesti
Do 25.06.
Vijest
Agrona uspješno prati bh. poljoprivrednike

Firma Agrona d.o.o. Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca jula 2017. svojim kooperantatima koj ...

Do 25.06.
Vijest
Certificiran kvalitet Natura proizvoda

Predstavnici certifikacijske kuće ICS posjetili su fabriku Natura food u Balatunu, koja je uspješno ispunila s ...

Do 25.06.
Vijest
Adriatic Group sve uspješnija

Kompanija Adriatic Group je tokom 2016. ostvarila značajan napredak u poslovanju. Šta je potaknulo taj rast i ...